Trots tortyr och förföljelse blir de utvisade

En Iransk före detta politisk fånge och hans fru håller på att utvisas tillbaka till Iran. Svenska myndigheter har avvisat flyktingarnas vädjan om att stanna i Sverige som asylsökande.

Ruhollah Mosharzadeh är en välkänd politisk aktivist, som greps 1986 för första gången och släpptes från fängelset efter att ha avtjänat många år i fängelse. Därefter har han varit föremål för regimens förföljelse och arresterats vid flera tillfällen. Han har bott i Sverige under de senaste månaderna.

Migrationsverket har bestämt att dom ska skickas tillbaka till Iran och nu har också Migrationsöverdomstolen fastställt det beslutet. Detta trots att Mehrab under trettio år utsatts för upprepad förföljelse och tortyr i sitt hemland”, rapporteras Sveriges radio.

Carl Bexelius som är stabsjurist vid Migrationsverket säger i en kommentar att han inte kan kommentera det enskilda fallet. Han säger också att det ofta är svårt att bedöma trovärdigheten i asylsökande personers berättelser, men att han garanterar att Mehrab och Sakineh har fått en god prövning av sin sak.

FFFI, anser att migrationsverkets beslut bryter  mot allt vad humanitet heter, och strider mot av Sverige antagna konventioner om de mänskliga rättigheterna samt rätten till att fritt kunna uttrycka sin åsikt och sträva efter lycka. Migrationsdomstolen har dömt en familj att gå en uppenbar tragedi till mötes.

Iran är dock ett farligt land  där politiska aktivister förföljes, utsätts för barbariska tortyr och avsättningar. Mot bakgrund av att Iran har fördömts vid 57 olika tillfällen i FN:s generalförsamling och FN:s råd för mänskliga rättigheter för sina ständiga och flagranta kränkningar av mänskliga rättigheter har vi svårt att begripa grunden för migrationsverkets beslut. Det är välkänt att prästerskapets förtryck inte bara drabbar regimkritiker utan inskränker även befolkningens civila fri- och rättigheter samt påverkar deras vardag i allra högsta grad till exempel genom strikta klädkod både när det gäller män och kvinnor.

Förenade Föreningar för ett Fritt Iran, FFFI, uppmanar  migrationsverket och regeringen att stoppa utvisningar av iranska asylsökande.

11 kommentarer

 1. Susanne Stensson

  Önskar av hela vårt hjärta att bödlar som förnedrar människor
  – och spottar dem rakt i ansiktet får lära sig veta hut- och visa respekt för medmänniskor!
  att spotta dem rakt i ansiktet med ord som:
  ” vi tror inte på hur du haft det i ditt liv”- och DÄRFÖR sänder medmänniskor som kämpat för demokrati och frihet i Iran till mer tortyr och risk för avrättning ..
  Är inte nåt annat än en bödel- som hjälper facisterna!

  Vårt land skall STÖDJA människor som kämpar för demokrati – inte tvärtom!
  En SKAM!

 2. Håkan Tollesson

  Ett fruktansvärt felaktigt beslut! Ändra det omgående!!! Sverige har ingen rätt att skicka människor mot ett så osäkert öde! Skärpning!!!

 3. Monalise Tollesson

  Beslutet måste ändras omgående….

 4. Lars Magnusson

  Detta är helt omänskligt och helt ofattbart! Den svenska regeringen måste fördöma detta och göra allt för att stoppa att detta sker!

 5. simon simonsson

  Nu är vi här igen !!! Alltid alltid fel beslut ! Börja i rätt ända,för en gångs skull.Det finns människor som uppenbarligen befinner sej här i norden,som man nog kan titta närmare på ! Men dessa vet vi ju går rakt i helvetet ! Läs på,fatta rätt beslut NU !!!

 6. Lennart Andreasson

  Baltutlämningarna var en skam för Sverige under andra världskriget – dei som sker nu är inte ett dugg bättre. Som svensk skäms jag över det moraliska förfall som drabbat vårt land – vi har ministrar som indirekt medverkar till mord!

 7. Sara Sjöstedt

  Ekonomiska intresse viktigare än människoliv. Detta är Sveriges ståndpunkter som dansar efter mullornas pipa.

 8. Anders Kjellman

  Vem inom migrationsverket och domstolarna har kommit fram till slutsatsen om att familjen inte känns trovärdig? Denna familj har ju kämpat för något och gått igenom ett helvete!

  Vill lova att ingen av de som dömmer familjen till utvisning ens varit i närheten av att kämpa för något så stort! Ge dem medalj och uppehållstillstånd för att kämpat emot de fanatiska mullorna av Iran!

  Ni skickar dem till tortyr och avrättning? Vilket jädra sätt!? ÄNDRA BESLUTET OMGÅENDE! Denna familj är ju dessutom välkända inom den regimkritiska rörelsen, rapporterade Dagens nyheter!

  GÖR OM OCH GÖR RÄTT! DETTA ÄR INTE KLOKT!
  Sverige skickar politiska flyktingar till Iran och bryter därmed mot FN:s och EU:s strikta riktlinjer!

  J.O-anmäl omgående!!!

 9. Helge Vladimir Tiller

  Iran og Det fascistiske regimet fortsetter med sine henrettelser! I år 2010 ble mer enn 546 personer henrettet i Iran!!! Mer enn 200 ”saker” er fortsatt under etterforskning, så kanskje er tallet nærmere 800. Verden–Sverige og Norge inkludert, må reagere mye sterkere. Det samme må FN og de såkalte stormaktene. Når skal dette barbariet ende?

 10. Hennie Kesak

  Vaddå trovärdig? Hur trovärdig är Sverige och det man säger sig stå för? Jag förstår ingenting! Ändra beslutet!

 11. Lennart Andreasson

  Migrationsverket har inte undersökt Merhabs skador efter tirtyren, de väljer bara att inte tro på hans berättelse. Antagligen tror de han har slagit ut sina tänder och ryckt bort naglarna för att lura Migrationsverkets tjänstemän. Skäm inte ut Sverige ännu mer – låt Merhab och Sarah få stanna här!

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*