Iran varnar västvärlden för stöd till PMOI

En högt uppsatt iransk lagstiftare har fördömt EU och sex stormakter för att stödja Irans huvudsakliga organisationen Folkets Mujahedin, PMOI, (MKO), rapporterar den iranska engelsk språkiga tv kanalen Press TV på sin hemsida.

”Sådana uppenbara stöd till terroristorganisationer och grupper står i strid med västvärldens humanitära krav, sade Alaeddin Boroujerdi, ordförande för kommissionen nationell säkerhet och utrikesfrågor vid prästerskapets parlament, på söndagen.

”Den islamiska republiken Iran har alltid varit redo att klargöra dess ståndpunkter, och har alltid hållit dörren öppen för förhandlingar med P5 +1 (de permanenta medlemmarna av FN: s säkerhetsråd plus Tyskland).”

Boroujerdis tillade att även om dörren för förhandlingar med P5 +1 är öppen, men EU bör klargöra sin ställning till terroristgrupper, där efter Iran kommer att besluta om återupptagande av samtalen.

Europaunionen,som tog bort MKO från sin svarta lista 2009, uppmanade USA i ett uttalande 2010 att stryka gruppen från sin lista över utländska terroristorganisationer.

MKO, som har varit på den amerikanska terrorn listan sedan 1997 ingav ett upprop mot svartlistningen under 2008.

Administrationen av USA: s förre president George W. Bush avslog begäran i sin sista dagarna år 2009, efter att ha undersökt material som lämnas in av gruppen och amerikanska underrättelsetjänster, inklusive sekretessbelagda uppgifter.

I juli beordrade en amerikansk federal appellationsdomstol det amerikanska utrikesdepartementet att ompröva sitt beslut.

I februari, en grupp av tidigare högt uppsatta amerikanska politiker och tjänstemän förnyade samtal för att ta bort MKO från utrikesdepartementet officiella lista över utländska terroristorganisationer.

Vid en konferens i Washington den 20 februari anordnas av en grupp som heter Executive Action, uppmanade flera amerikanska tjänstemän president Barack Obama och utrikesminister Hillary Clinton att ta bort MKO från listan över utländska terroristorganisationer.

De hävdade att MKO är avgörande för en chans att störta den islamiska inrättandet av Iran.

Tidigare Indiana kongressledamoten Lee Hamilton, som var ordförande i kammaren utrikesutskottet och tjänstgjorde som vice ordförande i 9 / 11 kommissionen, ambassadör Dell Dailey, som en gång var utrikesdepartementets samordnare för kontraterrorism, General Michael Hayden, tidigare chef för CIA, och tidigare ordförande i Joint Chiefs of Staff General Peter Pace, fd justitieminister Michael Mukasey, tidigare New Mexico guvernör Bill Richardson och förre och försvarsminister for Policy Walter var bland de tjänstemän som deltog i konferensen.

Hillary Clinton:USA stöder iranska folkets kamp för demokrati

Prästerskapets avsättning, grundläggande för ett demokratiskt MellanösternF.d. konferesns i Paris

F.d. amerikanska tjänstemän: Stöd den iranska oppositionen. konferens i Bryssel

Domstol i USA: Att behålla Folkets Mujahedin i terroristlista saknar bevis

6 kommentarer

 1. Manocher

  Det är alldeles rätt att ta bort folkets Mojahedin från USA terror lista. Det är faktisk ett effektiv steg mot demokrati i Iran.

 2. Visst är det intressant, samtidigt som Iran bagatelliserar PMOI och påstår att de helt saknar stöd eller anhängare i någon större omfattning så siktar regimen, i sin nu fullt förståeliga rädsla för framtiden, bara på att stoppa PMOI.

  Än en gång viftar Iran med möjligheten att föra ”dialog” med Väst, OM Väst motverkar/ terrorlistar PMOI. Det är som gubben som försöker locka till sig en hund med ett saftigt köttben, men vid det här laget har (vill jag tro och hoppas) de allra flesta förstått att det enbart är en teater-charad. Det finns inget köttben i den gubbens hand, och inget annat heller som vore något att sätta tänderna i. Efter att så många gånger ha blivit blåsta på köttbenet (mao aldrig fått något köttben) så borde väl västländernas ledare ha lärt sig att ignorera den där falska, fula gubben…. eller är dessa höga herrar till och med dummare än en hund… hunden hade fattat hur det ligger till vid det här laget.

 3. Det ligger dessutom mera än en död hund begraven i detta! Dessutom är det nog så att det bland de höga herrarna finns mera än en som är dummare än hunden – eller i vart fall reagerar på det sättet.

 4. Ja, nog är det uttryck för ett svårslaget hyckleri alltid, långt under skamvråns nivå, när en nation som själv utövar statsterrorism gentemot sina egna medborgare, förkastar envåldstyrannen Gaddafis omilda behandling av sitt eget folk!! Världen vill, som bekant,
  bedras och det går så länge som det går – och sen gå det inte alls!

 5. Sara Shakeri

  Det tyder på att regimen känner sig mer och mer hotad och närmar sig slutet. Nu verkar det att de vill återuppliva det gamla rävspelet utan att hålla sig vid spelets regler. Nu är game över.

 6. Västvärlden på något underligt sätt vill att Iranska regimen sätter krav på de. Att västvärlden inte legitimera kampen för frihet är sorgligt. Repesanter för sådan regim som sitt främsta medel är kränkning av mänskliga rättigheter i alla dess former bör aldrig komma på tal. Iranska regimen bör stängas av alla internationella organ.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*