Demonstration utanför USA:s ambassad

Pressmeddelande

Protestdemonstration utanför amerikanska ambassaden i Stockholm

Många oroliga anhöriga till Ashraf-invånarna i Sverige har idag samlats utanför den amerikanska ambassaden från kl. 13 för att påminna USA:s regering om dess ansvar gentemot invånarna i Camp Ashraf, i synnerhet då risken för ännu en attack är överhängande.

Demonstratione fortsätter till 18:00

Situationen i Camp Ashraf är allvarlig och irakiska styrkor befinner sig fortfartfarande i lägret. Tillståndet är kritiskt för flera av de 300 som skottskadats mot bakgrund av brist på medicin och lämplig vårdutrustning efter en lång medicinblockad mot invånarna i lägret. Antalet döda fortsätter att stiga och är nu uppe i 35.

Iraks regering uppgav på måndagen att den iranska oppositionsgruppen Folkets mujahedin måste lämna exiltillvaron i Irak före årets slut.

Shahin Ghobadi, en talesman för  Folkets Mujahedin sa i en intervju med Radio Farda  att PMOI insisterar att stanna i irak förutsätt att västvärlden tar emot dem som politiska flyktingar. Han tillade att de har redan agerat i detta avseende utan några som helst respons. Han sa vidare att om den islamiska republiken i iran garanter deras skäkerhet och rättigheter är opositionen bredda  att återvända till sitt hemland, iran.

Kontakta:

Massud Kiani: 0736 90 43 30

6 kommentarer

 1. klart man måste skälla på USA – eller? Att skälla på Iran och Irak (dom skyldiga) vore ju som att skälla på ett barn… I min mening är det som att demonstera mot polisen för att ett gym tillåter stereoider – och inte på själva gymmet.

  • I det här fallet ska man nog skälla på USA. USA ingick avtal 2003 med dessa utsatta iranier om att skydda dem mot angrepp från gruppens antagonister, i e Irans regim och anhängare. Några år senare säger USA i huvudsak att nu skiter vi i er- vi behöver inte hålla något avtal, det får irakierna sköta(resultatet av att irakierna ”sköter” säkerheten är att irakierna genomförde fredagens massaker samt en tidigare massaker 2009, samt har de tillåtit och medverkat till inhumana trakasserier av lägerinvånarna sedan de tog över ”säkerheten” för Camp Ashraf). USA:s politik har de senaste åren varit ”ut ur Irak till varje pris”, ungefär tvärtemot när USA invaderade Irak, då var det ”Bort med Saddam Hussein till varje pris”.

 2. Redaktör

  Invånarna i Camp Ashraf har en status enligt den fjärde Genvekonvention som specificerar de plikter som den ockuperande makten har gentemot civilbefolkningen.
  Ansvaret för säkerheten för invånarna i Kamp Ashraf ligger hos USA som en okupations makt.

  Delar av konventionen för kännedom:

  Skyddade personer:
  -Personer, som icke direkt deltaga i fientligheterna,krafterna, som nedlagt vapnen.
  -Skyddade personer enligt denna konvention äro sådana, som vid vilken tidpunkt och på vad sätt som helst, under konflikt eller vid ockupation, befinna sig i händerna på part i konflikten eller ockupationsmakt, vars medborgare de ej äro.

  läs mer om vilka som räknas som skyddade personer med enighet av samma konvention.

  http://www.humanrights.se/upload/files/2/MR-instrument/Gen%C3%A8ve-konventionen%20den%2012%20augusti%201949%20ang%20skydd%20for%20civila.pdf

  • Jag förstår vad USA har gjort – och det är bitvis deras fel. Men DET ÄR ju Irak och Iran som jävlas… Ni bör demonsterar utanför USA ambassad men också utanför Irak ambassad. Om nån blir mördad för att en skottväst inte höll – så griper man väl mördaren – inte dom som desginade västen. Förstår ni mig? Det är ju bara indirekt USAs fel – direkt är det Iran/Iraks fel! Men att skylla på Irak är väl som att skylla på ett barn?

   • Juergista

    Jag förstår din resonemang, och som du kan se här på sidan (se tidigare engagemang) har det hållits demonstrationer både utanför Iraks och Irans ambassader.

    Men i dags läget så är det så att många har skadats av direkt beskjutning och befinner sig i allvarlig tillstånd. Därför har vi inte lyxen att stå utanför ovan nämnda ambassader då det främst handlar om att kunna få in läkarvård och medicin så att flera inte mister livet. Dessutom har tidigare kommentatorer här på sidan belyst det rättsliga ansvar som USA har.

    Därför tycker jag att det är rätt att demonstrera utanför USA:s ambassad då de kan övertalas att komma in och rädda livet på de skadade. De har både den politiska och militära makten i Irak att göra det.

    Således vill jag säga så här

    ”I min mening är det som att demonstera mot polisen för att ett gym tillåter stereoider” säger du med all logik.

    Men situationen här påminner mer om att polisen ska ta den sedan länge inlämnade anmälan om förekomsten av steroider i gymmet på på allvar och göra något åt saken så att de personer som utnyttjar lokalen i rent och ärlig träningssyfte, i synnerhet de unga, inte ska drabbas av steroiderna.

    Man kräver här att polisen, som har det yttersta ansvaret, ska agera så att steroiderna försvinner och att försäljarna lagförs i domstol.

    Sedan om Polistjänstemannen i fråga inte gillar sitt uppdrag på grund av att det är för svårt eller fysisk krävande så kan han/hon byta till ett annat yrke och överlåta hela ansvaret till dem som kan och vill.

    Hoppas att du förstår mitt resonemang, likväl som jag har förståelse för ditt

 3. Iran och dess hantlangar regering i Irak är fiender till folkets Mujahedin. Det är inte rimlig att be fiende om hjälp. Däremot bör påminna USA om sitt ansvar gällande skyddet av Ashraf. Ett ansvar som de antingen har glömt eller som Johan har uttrykt sig skiter i det.

Lämna kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*