Iransk guldhandlare arresterad i USA för brott mot Iransanktioner

Amerikanska myndigheter arresterade en iranskfödd turkisk medborgare i Florida i förra veckan anklagade för att tillsammans med två andra iranier ha hjälpt straffade iranska individer och enheter kringgå amerikanska sanktioner, det rapporterar Reuters och andra internationella medier i tisdags.

Reza Zarrab, 33, en iransk guldhandlare med turkiskt medborgarskap anklagas för att ha utnyttjat turkiska och emiratiska företag i syfte att genomföra hundratals miljoner dollar i finansiella transaktioner i detta ändamål.

Zarrab har tidigare pekats ut av turkiska åklagare för att vara hjärnan bakom en korruptionsskandal som involverade den turkiska regeringen för två år sedan, rapporterar Reuters.

Zarrabs advokat, Seyda Yildirim, berättade för Reuters att arresteringen av hennes klient i Florida hade ingen koppling till utredningen kring den turkiska korruptionsskandalen i 2013 som turkiska åklagare släppte senare.

Det amerikanska åtalet säger att Zarrab ägde och drev företag i Turkiet och Förenade Arabemiraten som användes för att hjälpa iranska individer och enheter att dölja transaktioner som gagnade iranska regimens regering och dess enheter.

Åtalet tillägger att han och de två andra iranierna har medverkat i konspirationer ämnad att lura USA i avsikt att tvätta pengar och bryta mot den amerikanska lagen om internationellt ekonomiskt beredskap (the International Emergency Economic Powers Act).

Turkiska åklagare anklagade Zarrab och andra högt uppsatta turkiska tjänstemän, inklusive tre dåvarande ministrar, för att ha underlättat iranska transaktioner genom smuggling av guld, rapporterar Reuters med hänvisning till en utredning i Turkiet från 2013 och läckta dokument vid den tidpunkten.

Turkiets president Tayyip Erdogan, då premiärminister, förkastade fallet som ett kuppförsök iscensatt av hans politiska fiender. Flera åklagare togs bort från fallet, polisens utredare omplacerades och utredningen lades ner senare.

Zarrabs arrestering i USA orsakade oro bland investerare i Turkiets statskontrollerade bank, Halkbank, vars före detta general manager anklagades för delaktighet i korruptionsskandalen i 2013 men åtalades aldrig för dessa misstankar.

Investerare uttryckte farhågor över att den amerikanska utredningen skulle kunna utvidgas och involverar Halkbank som ständigt förnekat alla anklagelser om brott mot inhemska eller internationella lagar.

Turkiska regeringstjänstemän har avböjt att kommentera Zarrabs gripande, enligt Reuters.

Stängd för kommentarer.